Uncategorized

Memorie Falsă: Cum Se Formează Amintirile Și De Ce Atât De Multe Pot Fi False



Trauma poate crește distorsiunile memoriei și poate suprima amintirile cu totul. Deși ar putea părea că copiii ar crea mai multe amintiri false decât adulții, cercetările indică altfel. Acest articol acoperă amintirile false, cum apar și când sunt o îngrijorare. Acestea variază de la mici și banale, cum ar fi locul unde ai jurat că ți-ai pus cheile aseară, până la semnificative, cum ar fi cum s-a întâmplat un accident sau ce ai văzut în timpul unei crime. De exemplu, cineva vă poate întreba dacă hoțul de bănci purta o mască roșie. Spui da, apoi corectează-te repede pentru a spune că a fost negru.

  • Esenta unei amintiri devine mai puternică, în timp ce detaliile dispar.
  • Vestea bună este că majoritatea amintirilor false sunt inofensive și pot chiar produce niște râsete atunci când povestea ta intră în conflict cu amintirea altcuiva despre ea.
  • Persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) pot avea un deficit de memorie sau o încredere scăzută în memorie.
  • O revizuire a studiilor din 2019 a constatat că copiii par mai puțin probabil să creeze amintiri false și, uneori, sunt mai puțin vulnerabili la amintirile false.
  • Pe măsură ce atât dvs., cât și o memorie în vârstă, detaliile despre acea memorie se pot pierde.


Amintirile false sunt amintiri care par reale, dar care nu sunt bazate pe realitate. Toată lumea are uneori amintiri false, deoarece creierul uman nu înregistrează de obicei evenimentele cu acuratețea detaliată a unui dispozitiv. Cercetările sugerează că persoanele care au un istoric de traume, depresie sau stres pot avea mai multe șanse să producă amintiri false. Evenimentele negative pot produce mai multe amintiri false decât cele pozitive sau neutre.

Influența Timpului



Amintirile false sunt amintiri ale unor evenimente care nu se potrivesc cu realitatea. Acestea pot varia de la amintiri inofensive din copilărie, cum ar fi amintirile unei zile în parc, până la evenimente traumatizante sau chiar mărturisiri false de crime. Majoritatea oamenilor au unele distorsiuni de memorie, dar traumele, presiunea altora, stresul și problemele de sănătate mintală le pot crește probabilitatea.

We all have false memories. Here’s how yours are made – BBC Science Focus Magazine

We all have false memories. Here’s how yours are made.

Posted: Tue, 26 Sep 2023 07:00:00 GMT [source]



Amintirile pot fi, de asemenea, reprimate și să apară mai târziu, iar astfel de amintiri pot fi false sau adevărate. În ceea ce privește amintirile false ale persoanelor în vârstă, ceea ce arată ca un deficit de memorie ar putea fi amintiri noi și informații care interferează cu amintirile mai vechi. Deși suntem cu toții familiarizați cu falibilitatea memoriei (care nu a uitat o informație importantă), mulți oameni nu realizează cât de comună este cu adevărat memoria falsă. Amintirile false pot juca chiar un rol în a contribui la un efect Mandela mai mare.

Există Un Grup Care Are Mai Multe Șanse Să Aibă Amintiri False?



De cele mai multe ori aceste amintiri false sunt destul de lipsite de importanță – o amintire că ai adus cheile în casă și le-ai agățat în bucătărie, când, în realitate, le-ai lăsat afară în mașină, de exemplu. Toată lumea se confruntă cu eșecuri de memorie din când în când, amintirile false sunt unice prin faptul că reprezintă o amintire distinctă a ceva ce nu s-a întâmplat de fapt.

What Is the Mandela Effect? 20 Examples and Explanations – Verywell Mind

What Is the Mandela Effect? 20 Examples and Explanations.

Posted: Wed, 03 Jan 2024 08:00:00 GMT [source]



Există mulți factori de risc pentru memoria falsă, care sunt subliniați mai jos. În schimb, oamenii au mai multe șanse să-și amintească poveștile sau „esenta” (substanța informațiilor) unui eveniment.

Greșelile De Memorie Sunt Destul De Frecvente



Majoritatea oamenilor au distorsiuni de memorie, dar stările emoționale, sănătatea, vârsta și mediul înconjurător pot afecta modul în care lucrurile sunt amintite. Vestea bună este că majoritatea amintirilor false sunt inofensive și pot chiar produce niște râsete atunci când povestea ta intră în conflict cu amintirea altcuiva despre ea. Emoțiile unui moment pot avea un impact semnificativ asupra modului și a ceea ce este stocat ca amintire. Cercetări recente sugerează că emoțiile negative duc la mai multe amintiri false decât emoțiile pozitive sau neutre. Evenimentele sunt mutate din memoria temporară a creierului tău în stocarea permanentă în timp ce dormi.

  • Pierderea somnului sau lipsa somnului deloc ar putea crește amintirile false.
  • Evenimentele negative pot produce mai multe amintiri false decât cele pozitive sau neutre.
  • Sindromul memoriei false (FMS) este o etichetă controversată pentru amintirile reprimate care sunt scoase la suprafață cu ajutorul unui terapeut.
  • Privarea de somn poate crește, de asemenea, șansa de distorsiuni ale memoriei faptelor care pot fi verificate.
  • Toată lumea are uneori amintiri false, deoarece creierul uman nu înregistrează de obicei evenimentele cu acuratețea detaliată a unui dispozitiv.
  • Trauma în timpul unui eveniment poate afecta, de asemenea, dacă o amintire este păstrată imediat după producerea evenimentului sau dacă este îngropată până la o dată ulterioară.


Oamenii sunt remarcabil de susceptibili la sugestie, ceea ce poate crea amintiri despre evenimente și lucruri care nu ni s-au întâmplat cu adevărat. Cât de precis este amintit ceva poate depinde de mai mulți factori. Trauma în timpul unui eveniment poate afecta, de asemenea, dacă o amintire este păstrată imediat după producerea evenimentului sau dacă este îngropată până la o dată ulterioară. Într-un studiu din 2021, cercetătorii au făcut fotografii ale creierului victimelor traumei folosind imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). Ei au descoperit că participanții au avut activitate cerebrală care a arătat semne de disociere. Disocierea este atunci când o persoană se simte separată de evenimentele din viața sa și nu le integrează în conștientizarea sau identitatea sa conștientă. Unii specialiști au sugerat că, dacă disocierea poate fi văzută în scanările RMN, atunci există posibilitatea ca oamenii să aibă amintiri reprimate.

Tulburare Obsesiv-compulsivă (TOC)



Nu este vorba despre uitarea sau amestecarea detaliilor lucrurilor pe care le-am trăit; este vorba de a ne aminti lucruri pe care nu le-am experimentat niciodată. Pierderea somnului sau lipsa somnului deloc ar putea crește amintirile false. Privarea de somn poate crește, de asemenea, șansa de distorsiuni ale memoriei faptelor care pot fi verificate. Dacă asistați la o crimă sau la un accident, mărturia dumneavoastră este importantă, dar nu concludentă.

  • Asociația Americană de Psihologie nu recomandă utilizarea titlului și sugerează titlul „memorie recuperată”, deoarece există dovezi că amintirile recuperate de abuz și traumă pot fi adevărate.
  • În unele cazuri, memoria originală poate fi modificată pentru a încorpora noi informații sau experiențe.
  • Când îți amintești amintirea, îți amintești de evenimente care s-au întâmplat.
  • Aceste amintiri pot avea legătură directă cu comportamentul unei persoane în prezent.
  • Dar cronologia este amestecată sau confundată cu sortimentul de evenimente care acum formează o amintire singulară în mintea ta.

additional hints
cooking with cbd oil 12 savory sweet recipes
take a look at the site here